18 Şubat 2025 15:40
/
Güncelleme: 15:51

‘Sağlıkçının gırtlağına yapışın’ diyen AKP’li vekile istifa çağrısı

Ankara – Sağlık emek ve meslek örgütleri AKP Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam'ın “Memnuniyetsizlik varsa ben vatandaşa 'Gidin, sağlık personelinin gırtlağına yapışın’ derim” sözlerine tepki göstererek istifa çağrısı yaptı. Ankara Tabip Odası (ATO)’da yapılan ortak açıklamada konuşan ATO Genel Sekreteri Kemal Oskay, sağlık emekçilerini hedef gösteren AKP’li Sarıçam’ın kamuoyu tepkisi karşısında geri adım atmak zorunda kaldığını belirterek “Sağlık Bakanlığı, bu sorumsuz açıklamayı yapan milletvekilini savunmak yerine gereğini yapmalıdır" dedi.

“Can güvenliği endişesi yaşıyoruz”

Sağlık sistemindeki en önemli sorunların başında sağlıkta şiddetin geldiğini hatırlatan Kemal Oskay “Türkiye’nin dört bir yanında sağlık kurumlarında can pazarı yaşanıyor. Polikliniklerde, acil servislerde ve aile sağlığı merkezlerinde silahlı saldırılar, bıçaklamalar, meydan dayakları, küfürler ve tehditler hizmet sunumunun bir parçasına dönüştü. Sağlık çalışanları can güvenliğinden endişe ederek çalışıyor. Çalışma ortamlarında artan şiddeti sona erdirmekle görevli siyasetçiler ve yetkililerse sağlık emekçilerini hedef haline getirip, şiddete davetiye çıkarıyor" ifadelerini kullanarak AKP’li Sarıçam'ın sözleriyle bu utanç listesine bir yenisini eklediğini söyledi.

“Şiddete karşı önlem yok”

Sağlık Bakanlığı’nın övündüğü kişi başı yılda en az 11.4 kez hekime müracaat ve kışkırtılmış sağlık talebi nedeniyle 973 milyon 519 bini aşan hekime başvurunun iş yükünü artırmanın yanında kendilerini hastalarıyla karşı karşıya getirdiğini belirten Oskay “5 dakika ve daha da altında muayene sürelerinden ötürü halkımız sisteme yönelik memnuniyetsizliğini de öfkesini de bize yöneltiyor. Türkiye'de hekimlerin yüzde 84’ü çalışma hayatında en az 1 kere sözlü veya fiziksel şiddete maruz kalıyor. Sağlık Bakanlığı sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını iyileştirme ve güvenli çalışma ortamlarını oluşturulma görevini yapmalı” ifadelerini kullanarak sağlıkta şiddete karşı caydırıcı önlemlerin alınmadığını, çalışma alanlarında ve koşullarında şiddete karşı düzenleme yapılmadığını söyledi.

“Sorunların sebebi biz değiliz”

Sağlıkta şiddetin de sağlık sistemindeki sorunların da sebebinin hekimler ve sağlık emekçileri olmadığının altını çizen Oskay “Sağlık sistemindeki sorunların sebebi sağlık politikalarını oluşturanlar, sağlığı piyasalaştıranlar, sağlık emekçilerini tehdit ederek hedef gösterenlerdir” diye konuştu. Oskay, sağlıkta şiddete karşı atılması gereken adımları da sıraladı: “Siyasette ve medyada şiddet diline son verilmelidir. Türk Tabipleri Birliği tarafından taslağı hazırlanan Şiddet Yasası yürürlüğe konmalıdır ve failleri cezalandıran caydırıcı yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir. Hastayı müşteri, hastaneleri AVM gibi gören Sağlıkta Dönüşüm Projesi sona erdirilmeli, toplum sağlığını önceleyen kamucu, planlı, eşit bir model uygulanmalıdır.” (ANKA)

Evrensel'i Takip Et